Elina vaikuttaa: Miksi lähdin politiikkaan?

Tätä on kysytty minulta useasti. Siksi ajattelin, että näin kuntavaalit 2021 -kampanjan avaukseksi on hyvä palata muutamia vuosia taaksepäin: pohtia mitä ajattelin silloin kun lähdin vaikuttamaan aktiivisesti meidän kaikkien yhteisiin asioihin ja mitä kokemuksia se onkaan tuonut tullessaan.

Ensimmäiseksi: halusin vaikuttaa yhteisiin asioihin, uskoin että laajalla osaamisellani ja verkostollani pystyn oikeasti tekemään hyvää.

Toiseksi: halusin oppia politiikasta ja vaikuttamistyöstä yleensä. Miten se toimii, miten eri ryhmien yhteistyö ja yhteinen hyvän tavoittelu oikein tapahtuu. Mietin myös kovasti, miten vaikuttamistyöhön voisi soveltaa yhteiskehittämisen periaatteita, jotta erilaiset ajatussuunnat ja näkemykset voisi tuoda yhteen.

Kolmanneksi: ajattelin, että juuri minun elämänkokemuksesta voisi olla hyötyä politiikassa. Kun on ollut korkeastikoulutettu työtön ja yksinhuoltaja (jonkin aikaa samaan aikaan näitä) on se varmasti sellainen profiili, jota peruspoliitikoista ei löydy.

Olin opiskeluaikana TKK:n edustajiston varajäsen, ja myös osastoneuvoston jäsen, mutta siinä oli vähemmän puoluepolitiikkaa mukana.

Kaikki lähti liikkeelle 2014 Tekniikan Akateemisten valtuustovaaleista. Ihan sattumalta Lars Miikki pyysi minua Kokoomuksen listalle ehdolle ja siitä se sitten lähti. Olen toki kokenut olevani kokoomuslainen koko ikäni mutta puoluekirjan hankin vasta vuonna 2014. Pääsin TEKissä jäsen- ja järjestöasiainvaliokunnan jäseneksi ja nuo kolme vuotta olivat hienoa aikaa, paljon uusia ystäviä ja uusia ajatuksia, miten TEKkiä pitäisi kehittää. Vuonna 2017 olin TEK-vaaleissa ryhmän vaalipäällikkö ja uuden valtuustoryhmän järjestäytyessä minut valittiin ryhmän puheenjohtajaksi. Kesä 2017 neuvoteltiin ajoittain kireissäkin tunnelmissa mutta aikaan saatu valtuustosopimus oli kerrassaan mainio. Minut valittiin TEKin hallitukseen. Mutta kevät 2017 oli muutoinkin erityinen, olihan silloin ensimmäiset kuntavaalini, siis hoidin kahdet vaalit samana keväänä.

Olin ensikertalaisena ehdolla kuntavaaleissa ja sain yli 370 ääntä, joka oikeutti ensin valtuustoryhmämme 2. varavaltuutetun paikkaan ja Sanna Lauslahden siirryttyä pois politiikasta, olen ollut 1. varavaltuutettu. Ennen koronaa osallistuin liki kaikkiin valtuuston kokouksiin, koska ryhmämme on iso ja aina joku osui olemaan pois. Nyt Korona-aikaan ei kutsu ole käynyt enää niin usein.

Varavaltuutettuna toimimisen lisäksi olen ollut aktiivinen jäsen myös opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnassa. Olen ollut mukana tekemässä monia merkittäviä päätöksiä espoolaisten päiväkotien, koulujen lukioiden sekä taiteen perusopetuksen hyväksi.

Varavaltuutettuna toimiminen ei kohdallani ole rajoittunut vain kutsuihin paikata varsinaista valtuutettua kokouksissa. Kokoomuksen valtuustoryhmän sääntöjen mukaan valtuustoryhmään kuuluu varsinaisten valtuutettujen lisäksi 4 varavaltuutettua. Olenkin osallistunut todella aktiivisesti valtuustoryhmän kokouksiin ja seminaareihin. Näin olen pysynyt erinomaisesti kärryillä, mitä on tekeillä.

Mitä sitten on jäänyt mieleen näistä vuosista? Olen oppinut ihan suunnattoman paljon vaikuttamisesta, kaupunkiorganisaation toiminnasta, päätöksenteosta ja yhteistyön merkityksestä. Matkan varrella on tullut vastaan äärettömän sitoutuneita vaikuttajia, jotka ovat auliisti tarjonneet apuaan ja tukeaan ensikertalaiselle.

Politiikka on joukkuelaji. Haluan olla mukana Espoon kaupungin tulevaisuuteen vaikuttavassa joukkueessa.

Peli alkoi nyt. Alea jacta est. The game is on.