Koulujen ongelmat kuntoon Espoossa

Homekoulut ovat ongelma, joka tuntuu leviävän käsiin Espoossa. Kuitenkaan nykyinen valtuusto ei syystä tai kolmannesta ole saanut asioita haltuun. Minä toivon, että uuden valtuustokauden alussa tehdään heti selkeä suunnitelma ja kustannusarvio tarvittavista korjauksista. Aikatauluja täytyy nopeuttaa, koska ei ne väistötilatkaan mitään ilmaisia ole. Tai pahimmassa tapauksessa se sairaassa rakennuksessa kasvatustieteiden säilytysfunktiota toimittaen. Yhdenkään lapsen, nuoren tai koulussa työskentelevän ei tule altistua. Kun epäillään, tulee tutkia ja kuunnella oireilevia. Väistötiloja on nyt saatava lisää.

Minä uskon, että rahoituskaan ei tule olemaan haaste. Enkä olisi lähdössä lainkaan veronkorotuspuuhiin. Espoon talous on hyvällä mallilla. Mutta sen tulee myös heijastua asukkaisiin ja heidän hyvinvointiinsa, konkreettisin teoin.

Sen, millaista on sairastua sisäilmasta tietää parhaiten sairastunut.

Olen itse käynyt koulua Espoossa, 3. ja 4. luokka Mankkaanpurossa, 5. ja 6. luokka Jousenkaaressa, 7.-9. luokka Tapiolan koulussa, ja lukion kävin Tapiolan lukiossa. Ei, en sairastunut vielä tuolloin, ehkä altistuin, tai ehkä nuo koulut olivat vielä silloin ihan kunnossa. Opiskelin Teknillisessä korkeakoulussa (nyk. Aalto-yliopisto) Espoossa ja valmistumisen häämöttäessä ja valmistuttuani diplomi-insinööriksi osastollamme oli juuri tehty suuri peruskorjaus, pääsimme työskentelemään ihan uusiin, vastaremontoituihin tiloihin. Käytävän lattian pinnoite kuori kummallisesti aina vaan uudelleen mutta se vain korjattiin syytä sen sijaan miettimättä, ja lattian alla olikin kaukolämpöputki vuotanut ja syövyttänyt toisen putken ja paha kosteusvaurio oli syntynyt kuin varkain. Olin onnekas, en sairastunut aivan yhtä pahasti kuin muutama muu, mutta diagnoosi “jos ei nyt aivan astma mutta ainakin vahva astmaattinen taipumus”. Altistumisen jälkeen katupöly ja siitepölyt ovat jokavuotinen ongelma. Minä tiedän, miltä se altistuminen tuntuu, ja sellaista en toivo kenellekään, varsinkaan lapsille, joiden immuunijärjestelmä on osaksi kehittymätön ja joilla on tulevaisuus edessään.